augustime

Direktlänk till inlägg 20 juni 2013

Hur du pratar med din häst

Av augustime - 20 juni 2013 21:45

För alla hästintresserade!


Hästar ”pratar” mycket genom blickar. Roland Bååth har ett stort intresse för hästars kommunikation och rekommenderar alla att studera hur hästar interagerar i hagen.

– Hästarna bestämmer rangordning genom att flytta på varandra. Den som är ledarhäst tillåts flytta på alla andra hästar, förklarar Roland.

Roland tycker det är viktigt att förmedla kunskap om hur man på bästa sätt umgås med hästar. Här får du därför hans tips på hur du kan tänka och göra i lite olika situationer.

  • När du leder hästen i grimma. Våga gå med långt grimskaft så kan du tillrättavisa hästen om den försöker sätta sig över dig.
     
  • Se aldrig en rädd häst i ögonen. En gång kom Roland i kontakt med en häst som var rädd för män. Han närmade sig då hästen genom att backa emot den och undvika ögonkontakt. Han ledde den runt i stallet och lät den gå bakom honom. Till slut lugnade hästen ner sig så pass att han vågade ta kontakt med en liten buff på Roland. I det här fallet hade Roland förtjänat hästens respekt genom att kommunicera på hästens sätt.
     
  • Låt inte en bufflig häst komma för nära. En häst som tränger sig före gör det för att sätta sig upp mot andra ”flockmedlemmar” oavsett om de är människor eller hästar. Låter du dem ta över förlorar de respekten för dig. Första gången i hagen på våren går mycket kraft och energi åt till rangordning. I människors öron kan det låta odemokratiskt men för hästar är det ett sätt att nå harmoni.
     
  • Om hästen håller huvudet högt och är märkbart orolig visar den ett flyktbeteende. Närma dig den därför med from blick så att du inte riskerar att skadas om hästen flyr.
  • En häst kan också vägra gå in i transporten för att den tycker det är lågt i tak. Det beror på att hästar som blir rädda vill hålla huvudet högt. Om den inte kan det blir den ännu räddare. Har du möjlighet så kan du därför pröva att byta transport.
  • Prata med oförskämda hästar på ledarhästens sätt. Att hästen vänder rumpan mot dig i hagen och inte låter sig infångas är ett tydligt tecken på bristande respekt. Gå emot den och se till att den flyttar på sig. Ibland kan du bli tvungen att mer eller mindre jaga iväg hästen. Men det är ingen fara att den blir lite skrämd för det blir den av ledarhästen också. När du ser på hästen att den ”ger sig”, till exempel genom att sänka huvudet, ska du respektera det och omedelbart vända bort blicken. Inom kort kommer hästen fram till dig, även om du står med ryggen emot.
  • Om du är ute och rider och hästen skyggar för något är det bäst att låta hästen ta sig den tid den behöver för att undersöka föremålet. Vänta lugnt men försöker hästen vända om säger du bestämt ”nej. Så småningom lugnar sig hästen och sänker huvudet lite grann. Då ska du berömma och uppmuntra.
  • Var vaken på oförskämdheter eftersom hästar testar hela tiden om det går att vara ledare.  
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av augustime - 8 december 2013 17:00


1. Träna inomhus några minuter först. Uppvärm inne därdet är skönt och varmt. Kanske kan du jogga på ett springband eller göra rörelser till musik i 5-10 minuter. Det är lättare att komm ut i kylan sen. Stretcha i 3-5 minuter, lite höfter.   2. K...

Av augustime - 8 december 2013 09:15


Bara jag som älskar Kenzas nya nyårs-klänningar? Finns en med axelband och en med ärmar. Den med ärmar är snyggast tycker jag, riktigt mig. Den är grön med öppen rygg och riktigt glittrig, så som det ska vara på nyår. Är jätte sugen på den själv, sup...

Av augustime - 7 december 2013 16:30


* Kolla hur mycket pengar du har är prio ett. Har du inte så mycket pengar, kan du be dina syskon om de vill köpa en julklapp till era föräldrar med dig.   * Mammor kan önska sig allt från gulliga ugglor till coola köksredskap. Ugglor är väldigt ...

Av augustime - 7 december 2013 09:01


 

Av augustime - 10 november 2013 18:00


Eva Mendes och Ryan Gosling kanske snart skiljer sig. Efter två år ihop börjar relationen hamna lite på hal is. En gång när en reporter började prata om paret började hon prata om att hon lever i en skyddande bubbla.   Ashton Kutcher är dunderrik...

Ovido - Quiz & Flashcards