augustime

Direktlänk till inlägg 8 november 2013

Håll dig frisk!

Av augustime - 8 november 2013 15:30

Var glad
Glädje, optimism, positiv inställning och avkoppling skyddar mot förkylningar. Negativa tankar, stress och en dyster syn på livet är ett gift mot immunförsvaret.

Träffa vänner
Ju fler vänner du har, desto mindre kommer du att bli förkyld. Personer med tre eller färre goda vänner är fyra gånger oftare förkylda än de som har sociala band till flera personer. Förmodligen förstärker bra socialt nätverk vårt immunförsvar och därmed motståndskraften mot förkylningsvirus.

Träning
Motion och fysisk aktivitet stärker immunförsvaret. Träna gärna utomhus. Den svala luften stärker slemhinnan ytterligare. Men träna med måtta. Alltför hård träning kan försvaga försvaret mot förkylningsvirus på några dagar. Elitidrottare är mer utsatta för förkylningar efter en dags hård ansträngning.

Tvätta händerna
Förkylning smittar framför allt när viruset på fingrarna springa upp i näsan eller ögonen. Så tvätta händerna ofta. Tänk på barnen, deras händer är ett paradis av förkylningsvirus efter en dag på dagis eller i skolan.

Håll andan
Infektion är en droppsmitta och kan alltså överföras vid nysningar och hosta, så håll andan några sekunder om någon i din omedelbara närhet hostar eller nyser.

Ät hälsosamt
Grönsaker och frukt ger dig hela utbudet av vitaminer, mineraler och växtbaserade material som optimerar immunförsvaret.

Vitaminer
Ta en daglig multivitamin, plus cirka 10 mikrogram D-vitamin. Speciellt det senare är viktigt för immunförsvaret. Vi får ett underskott av D-vitamin på vintern när solen inte lyser så mycket.

Stress
Stressade människor har mer än dubbelt så hög risk att drabbas av förkylning eller influensa jämfört med icke-stressade individer, visar ny forskning från Århus Universitetssjukhus. Stress försvagar immunförsvaret och gör oss till ett lätt mål för infektioner.

Sov gott
För lite sömn försvagar ditt motstånd. Du är tre gånger mer mottaglig för förkylningsvirus, om du sover mindre än sju timmar per natt jämfört med minst åtta timmars sömn. Även sömn med många uppvaknanden försvagar motståndet.

Varma fötter
Själva uttrycket ”förkylning” antyder att kyla spelar en roll. Undersökningar har visat att försökspersoner som suttit med fötterna i en balja med kallt vatten, har varit tre gånger så mottagliga för förkylningsvirus som sprutats in i näsan, än kontrollgruppen.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av augustime - 8 december 2013 17:00


1. Träna inomhus några minuter först. Uppvärm inne därdet är skönt och varmt. Kanske kan du jogga på ett springband eller göra rörelser till musik i 5-10 minuter. Det är lättare att komm ut i kylan sen. Stretcha i 3-5 minuter, lite höfter.   2. K...

Av augustime - 8 december 2013 09:15


Bara jag som älskar Kenzas nya nyårs-klänningar? Finns en med axelband och en med ärmar. Den med ärmar är snyggast tycker jag, riktigt mig. Den är grön med öppen rygg och riktigt glittrig, så som det ska vara på nyår. Är jätte sugen på den själv, sup...

Av augustime - 7 december 2013 16:30


* Kolla hur mycket pengar du har är prio ett. Har du inte så mycket pengar, kan du be dina syskon om de vill köpa en julklapp till era föräldrar med dig.   * Mammor kan önska sig allt från gulliga ugglor till coola köksredskap. Ugglor är väldigt ...

Av augustime - 7 december 2013 09:01


 

Av augustime - 10 november 2013 18:00


Eva Mendes och Ryan Gosling kanske snart skiljer sig. Efter två år ihop börjar relationen hamna lite på hal is. En gång när en reporter började prata om paret började hon prata om att hon lever i en skyddande bubbla.   Ashton Kutcher är dunderrik...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se