augustime

Direktlänk till inlägg 6 juni 2013

Fakta om hamstern

Av augustime - 6 juni 2013 11:53

Mat och dryck

I vilt tillstånd lever hamstern på ett kombination av frön, frukter, växter och insekter. Idag är det vanligast att utfodra hamstern med så kallade  gnagarpellets, och rekommenderat är att dessa innehåller någonstans mellan 15-25% protein.


Fröfoder är också vanligt, men det brukar inte vara bra att bara ge fröfoder, utan detta ska fungera mer som ett komplement till pellets; fröfoder har höga mängder fett som kan bli härsket om man lagrar det fel, och därtill: om man bara ger fröfoder till sin hamster är risken för bristsjukdomar och fetma hög.

Andra komplement till pellets kan vara exempelvis fullkornsbröd, pasta, frukt och grönsaker.

 

Miljö i buren

 


Idag det många alternativ och varianter av hamterburar. De flesta är utrustade med diverse atteraljer såsom tunnlar, bostadslåda, motionshjul och liknande.  Dessa möbler i kombination med ett hyggligt djupt lager strö för hamstern att leka och gräva i, är en grundförutsättning för att den ska trivas.


Kom ihåg att hamstern lätt kan tugga sig igenom flera olika vanliga material i hemmet, såsom trä och plast. Det är därför en bra idé att undvika dessa material i buren och se till så att den är gjord i glas, rostfritt stål eller tjockare, tyngre form av hårdplast. 


Enligt djurskyddslagen måste en vuxen hamster ha en golvyta i buren på minst 30-40 cm, detta är absolut minimum. Givetvis är betydligt större än så önskvärt, och har du som ambition att vara en bra hamsterägare bör du ge den lilla gnagaren gott om utrymme att motionera på. 


Kom också ihåg att rengöra buren ofta, minst en gång i veckan. Buren rengörs bäst med hett vatten och ett rengöringsmedel fritt från toxiner. Därefter sköljs buren grundligt.


4 hamsterfakta


  • Hamstern lever vanligen i 2-3 år, med normalvikt runt 100-150 gram.
  • Bra temperatur för hamstrar är mellan 17-26 grader.
  • Hamstrar är som mest aktiva på natten och trivs bäst att bo ensamma.
  • Hamstrar tycks drabbas av få “naturliga sjukdomar”. De kan dock vara mottagliga för sjukdomar som överförs från andra djur och människa.

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av augustime - 8 december 2013 17:00


1. Träna inomhus några minuter först. Uppvärm inne därdet är skönt och varmt. Kanske kan du jogga på ett springband eller göra rörelser till musik i 5-10 minuter. Det är lättare att komm ut i kylan sen. Stretcha i 3-5 minuter, lite höfter.   2. K...

Av augustime - 8 december 2013 09:15


Bara jag som älskar Kenzas nya nyårs-klänningar? Finns en med axelband och en med ärmar. Den med ärmar är snyggast tycker jag, riktigt mig. Den är grön med öppen rygg och riktigt glittrig, så som det ska vara på nyår. Är jätte sugen på den själv, sup...

Av augustime - 7 december 2013 16:30


* Kolla hur mycket pengar du har är prio ett. Har du inte så mycket pengar, kan du be dina syskon om de vill köpa en julklapp till era föräldrar med dig.   * Mammor kan önska sig allt från gulliga ugglor till coola köksredskap. Ugglor är väldigt ...

Av augustime - 7 december 2013 09:01


 

Av augustime - 10 november 2013 18:00


Eva Mendes och Ryan Gosling kanske snart skiljer sig. Efter två år ihop börjar relationen hamna lite på hal is. En gång när en reporter började prata om paret började hon prata om att hon lever i en skyddande bubbla.   Ashton Kutcher är dunderrik...

Ovido - Quiz & Flashcards